Virtueel Museum Zuidas

Het Virtueel Museum Zuidas (VMZ) hield zich sinds het begin van de ontwikkeling van het nieuwe en ambitieuze stedenbouwkundige gebied Zuidas bezig om in gelijke tred top-kwaliteit kunst en cultuur te integreren. Het doel was een kunstklimaat te creëren  dat de Zuidas niet alleen onderscheidt van soortgelijke nieuwe centra in het buitenland, maar dat ook onlosmakelijk was verbonden met Amsterdam.

Het VMZ had geen museumgebouw voor een permanente collectie, maar bouwde aan een verzameling die niet past in een museum. Het hele Zuidasgebied was namelijk zijn werkterrein. Daarnaast heeft het VMZ in de afgelopen jaren regelmatig tentoonstellingen georganiseerd in de voormalige St. Nicolaaskapel. Vanaf januari 2010 tot december 2012 heeft de organisatie de jaarprogrammering op zich mogen nemen onder de naam KunstKapel.

Naast Kunst in de Openbare Ruimte was het beleid gebaseerd op zes kerntaken:  het videoscherm CASZuidas naast het WTC – een initiatief van VMZ samen met de Stichting Kunst in de Openbare Ruimte – , de Vrije Ruimten Zuidas Artists in Residence, het fotografieproject Virtuele Zoom, de Virtueel Museum Zuidas-krant, de Tentoonstellingen in de KunstKapel en de Tijdelijke Projecten.

Bij het Virtueel Museum Zuidas heb ik voornamelijk bijgedragen aan de kunstprojecten in de openbare ruimte, waaronder: “De Minverva-as” van Jennifer Tee (nooit uitgevoerd); “White Noise” het lichtkunstwerk van Giny Vos in de KPN toren van de Zuidas; “de Spiegelboom” het glaskunstwerk van Anouk Vogel in het nieuwe gebouw van het Sint Nicolaas Lyceum; en “de Reuzen” de bronzen beelden van Guillaume Bijl bij de RAI (nog uit te voeren). Daarnaast heb ik ondersteund bij de organisatie van de tentoonstellingen in de KunstKapel, waaronder de beeldententoonstelling “Ons Soort Mensen”.

De werkzaamheden van het Virtueel Museum Zuidas zijn vanaf 2012 ondergebracht bij Zuidas Amsterdam.